Zoals ik vorige week aanhaalde wou ik graag eens aan een cross deelnemen. Mijn oog was dan ook gevallen op die van Sodibrug op bekend terrein rond de Koude Keuken in Brugge. Echter werd plots de match Club-Gent naar hetzelfde moment verplaatst en mocht ik dus op zoek naar iets anders. Moorslede leek een mooi alternatief met leuke organisatie, veel deelnemers en toeval wou ook dat er daar net het provinciaal kampioenschap werd gehouden.
De 3 doelen werden dan ook vlug duidelijk : niet als laatste eindigen (want crossen geven vaak een totaal andere uitslag dan wegwedstrijden daar er hier bijv. ook piste-lopers aan de start komen), gezien korte cross proberen ganse wedstrijd gefocust te blijven zonder gedachten te laten afdwalen, en als laatste er gewoon van genieten (veel crossen zal ik niet lopen dus geen zin om figuurlijk te sterven in de wedstrijd).
Aangekomen was het er een gezellige drukte en gingen de reeksen in vlot tempo voorbij. Ik mocht in laatste reeks starten als senior II, samen met de seniors I, scholieren en juniors. Het parcours bestond uit de helft een parcours door een weide waar de koeienstronten netjes lagen te blinken, het andere gedeelte was rond een voetbalplein en vijver met als verbinding een berm van 3 meter hoog in mulle turf. Dat laatste gaf het parcours net dat ietsje extra.

We stonden met een goeie 60 aan de start en mijn benen voelden goed aan. Toch als laatste gestart met waarschijnlijk maar 5 man achter mij. Gezien ik geen spikes heb viel het al mee dat 90 % van het parcours uit gras bestond en het de laatste weken droog was geweest. Ook in het vele draaien en keren kon ik goed mijn streng trekken. Na halfweg de 1e van 5 ronden had ik vrije baan en kon ik aan de achtervolging beginnen. Ik kon iedere keer naderen op voorliggers en kon ze iedere keer terug afschudden. Vooral in de zones met licht bergaf kon ik door mijn grote pas het verschil maken, zelfs in mijn minpunt (draaien en keren) kon ik goed aanzetten. Het was dan ook echt genieten en de rondes vlogen voorbij in snelvaart, daar ik gewoon in duurloop-modus liep zonder zelfs in de buurt te komen van mijn overslagpols. In ganse wedstrijd kon er mijn niemand remonteren en in laatste ronde had ik zelfs bijna de lopers van mijn niveau te pakken... Door de korte wedstrijd en trage start lukte dit net niet. Maar ik eindigde de wedstrijd met heel goed gevoel en het mocht gerust nog paar extra rondes duren.
Ik eindigde uiteindelijk als 34e op 61 en 9e op 21 in mijn leeftijdscategorie seniors II. Alvast een leuk debuut en in toekomst misschien nog eens een cross echt als wedstrijd lopen om te zien wat dat geeft.

Volgende wedstrijd : zondag 20 november : Ursel
 
Na de Reuzenrun in Tielt eind september een welverdiende 14-daagse rustperiode ingelast. Niets van sport en alles van eten + drinken. Die twee weken waren juist voldoende om de batterijen terug op te laden en met volle moed de trainingen terug op te pakken. De prestaties van het legioen belgische toplopers op de marathon van Eindhoven was dan ook het perfecte inspiratie-moment om de loopschoenen terug aan te binden.

De omschakeling van zomer naar winterseizoen werd afgelopen weekend ook symbolisch gesteld met de prijsuitreiking van het Houtlandcriterium. Begin van het jaar 2011 was het een doel om hier zo ver mogelijk in mee te doen, en heb het in dit criterium half waargemaakt. Uiteindelijk 6 van de 12 wedstrijden gelopen en het klassement laten varen. Combinatie van het Houtland- en Molenlandcriterium plus nog wat losse wedstrijden was er teveel aan, en ik had er ook geen goed gevoel bij om in een keurslijf te worden gestoken doordat het criterium je eigenlijke kalender bepaalt. Dus volgend jaar stel ik terug zelf mijn kalender op en heb al een paar heel mooie doelen in mijn uitgestippeld. Met het Houtlandcriterium ben ik in ieder geval een ervaring rijker, inclusief wat flessen wijn en badhanddoeken ...

Tot slot ook nog effe meedelen dat ik sinds kort lid ben van de federatie Vrije Sporters. Sinds de tijden van Vincent Rousseau in de Crosscup of William van Dijck op de piste ben ik gefascineerd door deze sporttakken. Nu ik me toch met lopen bezig hou wil ik er dan ook van profiteren om dit soort wedstrijden eens mee te maken. Gezien ik me geen lid ga maken van een sportclub was deze federatie de ideale oplossing om toch aan deze wedstrijden deel te nemen (als 100% vrij individu heb je nergens toegangsrecht op crossen en pistewedstrijden). De enige ambitie is dan ook om als training sterker uit deze paar (2 à 3 max) wedstrijden te komen, er iets van op te steken en er vooral van te genieten.