De winterstop zit er ondertussen op, al hebben we deze soms eens letterlijk moeten nemen. Eigenlijk teveel naar me lief was. In november en begin december regelmatig mijn trainingen kunnen opbouwen, maar de 2 laatste sneeuwweken bleef ik steken op 1 duurloop en 2 tempo's. Wetende dat ik 3/4 van mijn trainingen 's avonds rond 21u dien af te werken was het vaak onverantwoord de baan op de trekken. Zeker omdat ik er pas in maart wil staan en nu vooral interval achter de kiezen heb.

Dit laatste was dan ook de ideale reden om de kortste afstand te kiezen in Tielt. Hoewel ze deze ook hadden moeten aanpassen door het winterweer, en we uitkwamen op 5.7 km ipv 5 km. Omstandigheden vielen al bij al nog mee, want niet de kou of het wegdek speelden parten bij de start, wel de afdaling die we dadelijk kregen. Gelukkig kon ik me redelijk handhaven in het voorste gedeelte van het peloton en kon ik de achtervolging inzetten. Vooral bij de stukken vals plat kon ik naderen en bij afdalingen op grote passen overschakelen en lopers inhalen. Zonder eigenlijk in het rood te gaan.

Achteraf kan ik dan ook tevreden zijn van mn benen al was de uithouding er dus duidelijk nog niet. In tweede helft vd wedstrijd was het dan ook enkel stand houden en plaats consolideren. Doel voor 2011 was het sowieso, maar aan uithouding en volume moet er dus degelijk gewerkt worden. Met gemiddelde van 15.74 km/u en 23e plaats op 134 heren kwam ik op een logisch resultaat uit voor deze periode van 't jaar. Mooie avondwedstrijd op een golvend parcours.

Westrijden in januari vallen nog af te wachten, hopelijk vooral mn kilometers kunnen afmalen op training.
Picture
 
Juni

De Watewyloop in Tielt liep ik reeds in 2009 in de blakende zon. Dit jaar gekozen voor de 5km om de snelheid te testen op dit parcours met enkele stukken vals plat. Trage start en ganse tijd alleen waardoor een normale tijd als resultaat.  Op Nacht van Vlaanderen wou ik absoluut voor het eerst onder de 40 minuten duiken op de 10km. Ik nam dan ook een forse start, maar viel halfweg redelijk stil. Gelukkig kon ik redelijk stand houden en finishte in 39:36.
Week erna eerste kennismaking met Ruddervoorde waar ik een mooi parcours aantrof.  De 12km kon ik goed indelen en was zeker tevreden van mn wedstrijd. Dag erop nog een jogging in Egem met als doel het podium te halen.  Winnen zat er net niet in maar met 2e plaats was ik tevreden, en kon ik parcours al leren kennen voor deelname aan de stratenloop in 2011.

Juli

In Aalter nam ik op een 5.46km jogging eigenlijk een veel te trage start en zag ik achterna op de foto's dat ik bijna op laatste rij stond bij het startschot. Echte toptijd zat er dan ook niet.  Later liep ik in Oostende een voorbereidingswedstrijd op Oostkamp. Ik maakte er een goede training op een redelijk zwaar parcours.
Deze training wierp dan ook zn vruchten af op de 3e 10km afspraak van het jaar.  In Oostkamp wou ik PR lopen en slaagde er dan ook in na wedstrijd met veel kopwerk.  Waar ik op de NVV mijn gelijkaardige lopers (oa Christian Gobert en Geert Frickelo) nog moest lossen aan de 5km kon ik hier mee tot km 9, de eindspurt was er teveel aan. Toch een mooie 38:41.

Augustus

Een kalme wedstrijdmaand (weinig wedstrijden tenzij op het strand) met een nieuwe podiumplaats op een mini-jogging. Dit keer in buurgemeente Wingene.
Vooral de 5km in Sijsele was top waar ik deze keer een vluchtgezel kreeg en daardoor mn grens kon verleggen met een PR als gevolg, 18:22.

September

Als afsluiter een drukke maand met opener in Koolskamp waar ik een mooie wedstrijd aantrof. Een tamelijk zwaar parcours met veel vals plat en wat alleen gevallen. Toch terug boven de 15km/u gemiddeld uitgekomen.
Dwars door St-Kruis is dé top qua organisatie in het circuit. Hoewel 15km me niet lig wou ik dan ook absoluut aanwezig zijn. Helaas terug de man vd hamer tegen gekomen (zie ook Dwars door Brugge) met gewone tijd als resultaat.
Gezien mn conditie moest er een betere tijd mogelijk zijn, maar deze afstand zonder inzinking is dan ook een prioriteit in 2011.
Week erna volgde debuut op de halve marathon in Meulebeke. Een week congé in begin vd maand met veel kilometers wierp zn vruchten af, anders kon ik dit zeker niet afmaken.  Voor betere tijd moet ik meer trainingkm's lopen.

In mn home-town Beernem kon ik gelukkig het jaar in schoonheid afsluiten met een over-all PR op een 11.5km.  Zalige wedstrijd gelopen waar ik op bepaalde stukken zweefde. Indien ik een loopmakker had gevonden was betere tijd zeker mogelijk geweest wat me sterkt voor 2011.  Gezien de solo-wedstrijd te eindigen aan 15.67km/u gemiddeld kon ik het jaar afsluiten met een grote progressie !

So long,
Steven
Picture
 
Het loopjaar was ingedeeld met 4 piekmomenten van 10km wedstrijden,nl Damme, Torhout, Oostkamp, en als afsluiter de thuismatch in Beernem. Keer op keer haalde ik mijn doel met een PR als gevolg, dus op dat vlak zat het goed.  De doelen waren dan ook om een 10km ooit es rond de 40/41 minuten te lopen en op een korte jogging het podium te halen.

Januari-februari

In de wintermaanden heb ik het sowieso moeilijk om trainingsuren te kloppen, en heeft het dan ook niet veel zin om me in wedstrijden te gooien. De corrida in Oostende was dan ook niet meer dan een oefengalop waar ik enkel de 2e helft mijn wedstrijdritme opzocht.

Maart

Maart stond dus in het teken van Damme. Met de 9km loop in Eernegem was de belangrijkste les : de start, want na 1 km lag ik al 2km achterop op lopers die wss de rest vd wedstrijd hetzelfde tempo haalden...  Die misser werd alvast goedgemaakt in Damme-Brugge-Damme waar ik een vliegende start kon nemen met een groepje lopers die eigenlijk sneller zijn.  Aan het 5km punt moest ik de rol lossen, maar had m'n voordeel al binnen want de wind stond serieus op kop.  Aan het keerpunt de rest van de westrijd zonder al te groot verval kunnen afmaken, met 40:56 tot gevolg. M'n doel voor 2010 had ik dus reeds in maart al te pakken...

April

Het goede gevoel van Damme veroorzaakte een overmoedige start op een 5km jogging in Ichtegem.  Na anderhalve km kwamen we echter tussen de velden met wind op kop en stond ik letterlijk stil, zelden zo afgezien en een nieuwe les geleerd. 
De wedstrijden erop stonden in het teken vh plaatselijk Beerelcriterium. In Hertsberghe liep ik gans de wedstrijd alleen waardoor ik iets onder mn gemiddelde van Damme bleef. Plooien zat ik er niet want ik wou op tijd op Club-Rsca komen die kwartier na mn aankomst begon. Beide missies geslaagd.  In Oedelem daarentegen mooie wedstrijd gelopen met een groot deel kopwerk.  Na het 10km punt was mn tank echter leeg en kan ik mn werk niet afmaken.  Toch tactisch en qua gevoel 1 vd betere wedstrijden vh jaar.

Mei

Gezien Dwars door Brugge ook deel uitmaakte vh Beerelcriterium kwam ik er aan de start vd 14.5km wedstrijd.  Gezien ik grotendeels op interval train heb ik deze "langere" wedstrijden niet onder de knie.  Na een goede snelle start stortte ik dan ook totaal in en moest naar het einde toe zelfs half wandelen. Toch kwam ik aan een gemiddelde van 14.87km/u waardoor ik die eerste kilometers gevlogen moet hebben. Het draaien en keren ligt me daar echter niet en in 2011 skip ik deze wedstrijd dan ook zeker.
Later die maand liep ik ook nog in Ruiselede een echte kermiskoers, zowel de sfeer als de organisatie *kuch*.  Voor gans mei ga ik komend jaar op zoek naar nieuwe wedstrijden.

** Het eerste deel van het jaar was dus vooral een goede leerschool met de nodige beginnersfouten.  Met Damme had ik wel reeds 1 van mn 2 doelen binnen wat perspectieven opende voor de rest van het seizoen.
Picture