Op paasmaandag stond in Ichtegem de 3e manche uit het Houtlandcriterium op het programma. Na m'n goede trainingsweek met als afsluiter Hertsberge hield ik het afgelopen week op recuperatie en rust. Met aanwezige zon midden in de namiddag alvast een goede keuze, maar gelukkig zat de wind dit jaar wel goed op het lange stuk itt vorig jaar.
Na de start behouden m'n plaats gezocht in de buurt van 1e dame Charline Vanneste omdat ik dan wist dat er ongeveer tussen de 15.5 & 16 km/u ging gelopen worden.  Een te trage start zou ik in deze periode waarin ik zit toch niet meer kunnen goedmaken. De snelheid zat goed in de eerste ronde en ook de tweede ronde zat ik op mijn plaats. Na halfweg echter moest ik het groepje laten gaan alhoewel ze niet echt een versnelling hadden ingezet. De volgende strook kwamen echter meer en meer lopers terug. Mijn geluk was echter dat ik niet totaal crashte en toch kon blijven een zeker tempo halen.  De 4e ronde was op karakter de snelheid erin houden en de hamer proberen te vermijden.
Dit lukte al dacht dat m'n gemiddelde nog een pak lager ging liggen. Met 40:35 op 10.5 km kwam ik uit op een 15.52 gemiddeld.  Een resultaat van m'n huidige waarde.
Komende zaterdag nog Gistel en dan in mei enkel trainen, waarmee ik hoop toch nog die extra stap vooruit te zetten.

Volgende wedstrijd : zaterdag 30 april : Gistel
 
Afgelopen zondag konden we de draad terug opnemen met een wedstrijd in het naburige Hertsberge. Daar er dit weekend geen criteriumwedstrijd was had ik gekozen om de halve marathon te lopen om zo wat extra kilometers te malen. Normaal kies ik ervoor om af te bouwen naar een wedstrijd en zeker de dag voordien, maar om er hier een echte oefenmatch van te maken had ik zaterdag nog gekozen voor een bosloop.
Aan de start stonden een 60-tal deelnemers bij een mooi lenteweertje. Vooral de plaatselijke 5 ronden met een stevige kuitenbijter onderweg plus nog wat verradelijk vals plat gingen de zwaarste tegenstander worden (dacht ik). Bij de start ging ik behouden weg en koos dadelijk voor mijn eigen tempo maar met toch de nodige basissnelheid.  De eerste ronde verteerde ik dan ook goed en na de 2e ronde kwam ik nog steeds door in ongeveer 10e positie. Naar het einde van de 3e ronde naderden we m'n gebruikelijke wedstrijdkilometers en werd het toch zwaar te worden. Doch had ik nog steeds een goed gevoel over m'n benen. Maar kort erna ging het van kwaad naar erger... Geen man met de hamer deze keer, maar een echte hongerklop zoals het bij de coureurs heet. Het werd ijl in mn hoofd en ik begon zelfs te hallucineren over bicky burgers *kuch*. Een totaal leeg gevoel vanbinnen en ik wist dat ik met niets de knop kon terugdraaien. In de 5e ronde moest ik zelfs paar keer stoppen en het rare was dat bij het aanzetten mn benen nog steeds goed voelden, maar de energie was echt compleet op. En zo ging het op en af naar de eindmeet toe en werd ik langs alle kanten voorbij gestoken.
Eindtijd was dan ook beneden alle peil, maar de ontgoocheling was minder aanwezig omdat ik ten eerste van deze wedstrijd geen doel had gemaakt, ten tweede ik mn kilometers binnen had en ten derde (achteraf gezien) gewoon verkeerde keuze heb gemaakt qua eet-voorbereiding. Aan andere kant vooral jammer dat dit moest gebeuren voor tal van bekend volk.

Volgende wedstrijd : maandag 25 april : Prestoloop Ichtegem
Picture
 
Het was vandaag kiezen tussen een wedstrijd van het Houtlandcriterium of ene uit het Molenland. Om aan genoeg deelnames te komen voor het criterium bewust gekozen voor Oostrozebeke. Een goede keuze leek me want na Damme last beginnen krijgen van de hamstrings en het deze week dan ook gehouden bij 1 lange bosloop.
In Oudenburg een sterkere bezetting,hier vonden we vooral een selectief parcours over 3 ronden met per ronde 2 stevige kuitenbijters vals plat en lange strook wind op kop. Met de prille lentezon ging het er dus vooral op aan komen om goed te doseren. Na de start dan ook behouden m'n plaats gezocht in een klein groepje. Het groepje ervoor met Charline Vanneste zou eigenlijk mn plaats zijn, maar in Eernegem kwam ze me nog net voorbij gesneld en vandaag geen risico's om de hamer te vermijden.  Tempo zat goed en ik kon eerste ronde op reserve lopen en kennis maken met het parcours. In tweede ronde viel onze groep meer en meer uiteen en koos ik in mn eentje het hazenpad. Doch met de nodige reserve en zonder echte demarrage.
Bij het ingaan van de laatste ronde lagen de plaatsen zo goed als vast en was het enkel zaak om niet meer zot te doen. Op 50 meter liep er nog 1 collega waar ik stilletjesaan op begon te naderen. Met nog goede 2 a 3 km te gaan kwam ik bij hem maar juist op een lastige strook. Na elk wat kopwerk gingen we samen naar de eindstreep, maar daar begon mn hamstrings terug op te spelen.  Een plotse spurt was het risico op een verrekking niet waard en moest dan ook m'n meerdere erkennen.
Terug een beter en ontspannen gevoel en vooral tactisch gelopen om punten te sprokkelen in dit criterium. Een onderschatte mooie wedstrijd in een verdoken gehucht. Nu wat kilometers malen in vooruitzicht van Ichtegem (houtland) en batterijen weer opladen.

Volgende wedstrijd : zondag 17 april : halve marathon Hertsberge
Picture