Dan sta je daar met je laatste blog-post te stellen om het aantal training-km's op te voeren... Kieperen ze de dagen erop duizenden kubieke meter sneeuw over de regio. Al moet ik durven stellen karakter te hebben getoond deze week en uiteindelijk kwam ik aan evenveel km's als de week van Maldegem. Al was het 's avonds om 21u lopen bij -8° niet steeds een pretje. Maar dan moest zondag nog komen...
De conditie zit goed op dit moment en daarom keek ik wel uit naar de zware cross in Ieper. Gezien wij lopers (in tegenstelling tot de KBVB) wel een buienradar kennen op het internet wisten we dat het tricky ging worden met een nieuwe portie sneeuw. Eerst was ik zinnens te gaan, dan weer niet, enzovoort maar toen ik ook niet in de zetel kon blijven zitten voor Cercle-Club werd de knoop doorgehakt en ultiem vertrokken naar Ieper. De rit met de wagen was alvast geen pretje en duurde dubbel zo lang. Achteraf gezien was de heen- en terugrit zelfs zwaarder dan de cross zelf.
Ter plaatse vond ik vooral collega masters van Beverhout. Met 8 deelnemers op 35 mag de club hier best trots op zijn ! Met een tshirt en compressie-kousen was ik toch iets warmer gekleed dan de voorbije weken. Een must want we troffen dus in Ieper een parcours dat 10 à 15 centimeter onder de sneeuw zat. Enkel mijn GPS-horloge had ik voor het eerst vergeten, maar in een cross gelukkig minder noodzakelijk. Bij de start was ik goed weg en zat vooral achter juniors. De snelle start kon ik iets verder goed verteren door een single-track waar de rij voor wat vertraging zorgde. Eens dit obstakel genomen kon ik wat volk inhalen en beginnen aan de echte wedstrijd. Gaten toelopen is toch iets was ik de afgelopen maanden heb geleerd in de cross en ik kan dit beter en beter verteren. Daarna was het vooral een werk-wedstrijd. Geen enkele strook op het parcours kon ik de grote molen bovenhalen buiten een strook die licht naar beneden ging. Daarnaast waren vooral de vele putten ambetant lopen. Lees niet : putten door de sneeuw en modder, maar wel in de weide echte putten van 2 meter lang die voor meerdere vluchtheuvels zorgden en het tempo steevast braken. In de midden van de wedstrijd liep ik meer en meer weg van mijn achterliggers en kwam in de buurt van 2 lopers voor me en een AVR-loper die me had ingehaald. Deze sterke Frederik Keersebilck was de enige die me kon remonteren over de ganse wedstrijd. De laatse 2 van 4 rondes liep ik constant op dezelfde afstand van dit trio. Weglopen deden ze niet, maar ik had geen enkele strook waar ik een inhaalbeweging kon maken. Toch kon ik rekenen op een goede conditie en snelle benen (die hier niet van pas kwamen) en kon deze langere cross goed beëindigen als 9e op 35 deelnemers.
De conditie zit zeker goed en hopelijk kan ik deze week nog die paar procenten bijtrainen richting het Provinciaal kampioenschap in Roeselare. Ondanks het apocalyptische weer deed deze wedstrijd me goed en sparen had ook geen zin, want met de zieken op t werk of thuis kan je ook 2 dagen voor het PK ook ziek vallen en alles zien wegglippen. Daarom meenemen waar het kan en binnen 2 weken zien we wel. Want als het tegen dan gaat dooien en het een modderpoel gaat worden in Roeselare tref ik ook geen goede omstandigheden voor mezelf. Daar ik het vooral van snelle stroken moet hebben. Ik mag nu enkel hopen om dan met een goede conditie en zonder ziekte daar aan de start te staan en dan zien we wel.

Tot slot wil ik vooral BEHO Didier bedanken voor het opzetten van de club-tent op amper 10 meter van de start. Zonder deze accommodatie ging lopen toch ook niet treffelijk lukken !
 
 
Na een 3-tal weken terug een wedstrijd en voor een cross was het zelfs al een kleine 2 maand geleden. Een nieuwe start dus en voor mij op meerdere manieren. Mijn doelen voor 2013 wil ik ook in de praktijk omzetten en daarom bleef ik deze week gewoon doortrainen. Vorig jaar nam ik soms tot 2 à 3 dagen loop-vrijaf in aanloop van een wedstrijd. Zo kwam ik wel fris aan de start maar op langere termijn loonde dit niet. Vorige week met nieuwjaar klokte ik nog af op mijn gebruikelijke 50 km zoals afgelopen jaar, vandaag na de cross kwam ik uit op een weektotaal van 65 km. Zo wil ik stilletjesaan verder groeien om de motor groter te maken.
In Maldegem kwam ik dus aan de start met wat vraagtekens gezien deze andere aanpak, maar de benen vielen al bij al mee. Daarnaast was ook de vestimentaire keuze belangrijk vandaag omwille van de vriestemperaturen. Gezien ik soms op het werk bij -21° C goederen moet klaar zetten, geen gejank vandaag maar korte broek en zonder muts. Het parcours zelf in het plaatselijk park lag ook hard en snel beloopbaar. Bij de start wou ik me toch niet opblazen al zat ik na paar 100 meter toch op mijn gebruikelijke plaats. Ploegmakker Filip van Cauwenberghe kwam erna vrij vlug over me en nam me op sleeptouw. De eerste ronde ging zo vlug voorbij en liepen we eigenlijk tamelijk los. Enkel voor ons een groepje van een 4-tal waar we geleidelijk aan konden op jagen. In de 2e ronde kon ik ook overnemen en wat kopwerk doen. Het ambetante was echter het heuveltje waar ik iedere keer terrein verloor. Ik zette nochtans fors aan, spurtte de 15-tal meter lange bult op maar halfweg ging Filip iedere keer in een vaart me voorbij. En zo diende ik meerdere keren terug aan te zetten net zoals bij een keerpunt rond een boom op het eind van iedere ronde.
De 3e ronde gingen we beurtelings aan kop trekken en konden zo het groepje voor ons inhalen en definitief achter ons laten. Zelf had ik het gevoel dat Filip sterker was maar ik had het geluk dat er veel lange vlakke stroken inzaten waar ik de grote molen kon ronddraaien. Zo konden we elkaar er niet aflopen en bleef het hetzelfde verhaal in de laatste ronde. Toen met de aankomst in zicht we terug de 180° rond die boom moesten zette Filip erna vol aan en moest ik afhaken. Er kwam nog een junior tussen ons maar de masters kon ik afhouden. In de spurt blijf ik sowieso kansloos al zette ik vandaag toch weer een stap voorwaarts met een 16e plaats. En ondanks de concurrentie met de cross in Diksmuide was er toch een sterke masterspeleton in Maldegem aanwezig.
De nieuwe start goed kunnen doorstaan en een tevreden gevoel. Hopelijk kunnen we deze week verder vlot doortrainen richting de cross in Ieper volgende zondag.