Terug enkele weken verder na de moeilijke wedstrijd in Oostkamp. Vorige week liep wel nog een Aktivia-wandeling in Ruiselede als lange duurloop (ruim 24km). Altijd fijner om eens een ander parcours te lopen als training en de bepijling daar was top. Deze keer terug een wedstrijd in een naburige gemeente. Ik liep er in het verleden reeds de lange en korte afstand. Vandaag konden we ons opwarmen aan 20°, maar vooral de heel forse wind viel op. Al zag ik tot mijn tevredenheid dat deze meestal in het voordeel stond...op het parcours van de vorige jaren. Tot ik bij de opwarming vaststelde dat het totaal nieuw parcours was. En de organisatie was er zelfs in geslaagd om in een ronde van 3.6 km voor 90% windop stroken te vinden hehe. Het ging dus afzien als de beesten worden gezien het allemaal open velden en ruimtes waren zonder beschutting.

Vorig weekend was er geen enkele wedstrijd te vinden in deze streek, waar het vandaag een stampvolle loopkalender was. Er waren dan ook maar een 10-tal sterke lopers aanwezig. Hieronder wel allemaal bekende gezichten maar ik zag niemand waar ik mijn wagon kan bij aansluiten. Nico Recour was er wel waar ik in Oostrozebeke een groot stuk kon mee samenwerken. Doch bij de start liet in het groepje begaan want dan ging ik vanaf meter 1 in het rood moeten gaan, en gezien mijn duurlopen op dit moment ipv wedstrijden was dit not-done. Het spijtige was wel dat ik daardoor moederziel alleen viel en tot de laatste meter alleen heb lopen beuken tegen de wind. Tot km 5 had ik mooie tussentijden rond de 3:41 en kon dit goed aanhouden. Echter in de 2e ronde bij de kilometerslange wind op kop passage moest ik het tempo laten varen. Ondertussen had ik reeds halt mogen houden toen ik me vast liep in een plastieken afrasterlint die alle kanten opging. Een jump erover ging eerder op een basketdunk lijken. Gelukkig kon ik een val voorkomen, maar moest wel mn ritme terug oppikken.
Onder liep ik reeds de ganse wedstrijd op dezelfde achterstand van mn voorliggers maar van het gat dichtlopen was geen sprake in deze omstandigheden. Enkel in de laatste anderhalve km verloor ik meer terrein omdat ze gingen strijden voor hun plaatsen met elkaar en ik daarachter in mn eentje zat te zwoegen. Ondanks de helse omstandigheden vond ik de wedstrijd vlug voorbij gaan en hield ik beter gevoel over dan na Oostkamp. Volgens mijn Garmin liep ik de 10.69 km in 15.9 km/u gemiddeld wat maar fractie trager is dan in Oostkamp.

Volgende afspraak is nu de halve marathon in Nieuwpoort op zondag 9 september. Daar wil ik mijn PR uit 2010 (bij mijn debuut) van 1:31 scherper stellen. Een tijd onder de 1:25 moet lukken denk ik, gezien de kans in Nieuwpoort ook vrij groot is op felle wind en ik vandaag 40 minuten en iets deed over 10.69 km x 2 + wat verval... Ik hoop deze keer echter een collega-loper te vinden om samen mee te strijden en dan moet een tijd onder de 1:25 lukken als ik de tijden van mn laatste wedstrijden vergelijk. Hoeveel eronder hangt af van zoveel factoren en zien we dan wel.

Tot dan, grts.
 
Op vrijdagavond stond ik terug aan de start in de naburige gemeente Oostkamp. Deze keer met minder stress dan in Torhout, want had er geen benul van wat ik kan brengen. Na mijn verlof hield ik het de trainingen vooral op duurloop en tempotrainingen. Het kortere werk en intervals is al een tijd terug.
In Oostkamp krijgen we dan weer net een typische stadsomloop onder de voeten met veel draaien en keren. Iets wat me sowieso niet ligt en al zeker niet als het net voor de start begon te regenen. Na het startschot was ik goed weg en kon in de buurt van Ria Thienpont lopen. Na de eerste bocht ondervond ik reeds dat ik moeite had om niet weg te glijden en iedere keer een meter moest dichtlopen. Vanaf de eerste km was het dus al pompen en zo overdreven snel waren de eerste km-tijden niet (3:24, 3:32, 3:34). Het voordeel had ik wel om het parcours te kennen waardoor ik er het mentaal minder moeiljk mee had. Bij ingaan van de 2e ronde had ik Thienpont en Meulebrouck reeds moeten laten gaan en kwam er ook al een andere loper over me. Ik begon nu echt het gebrek aan snelheid en interval te ervaren en begon meer terrein te verliezen. De tweede rond ging dan ook om in 3:44, 3:45, 3:52. Gelukkig ging de tijd nog vlug vooruit maar ondertussen had ik al door dat een uitstekende tijd er niet ging komen. Zeker toen ik in km 7 helemaal de goesting verloor en voor het eerst in een wedstrijd de gedachte had om uit de wedstrijd te stappen. Ik had mel al overscheiden van het parcours en liep op het trottoir aan een laag tempo. Toen plots de hemelsluizen pas helemaal open gingen. Het was in ieder geval de 'druppel' teveel en uit pure frustratie, stopte ik niet, maar ging ik terug versnellen. De laatste ronde was ondertussen halfweg en ik verloor geen terrein meer. Bij het uitkomen aan de finishzone zag ik de klok net als vorig jaar op 34:21 staan. En kon ik er nog eens alles uithalen in de laatste lus en km. Dan moet ik er wel bij vertellen dat ik reeds door meerdere lopers was ingehaald ! In laatste km kon ik wel standhouden en finishen in 37:28. Beter als vorig jaar in zomertoestanden en dezelfde tijd als in Damme begin dit jaar, waardoor ik (gelukkig) toch weer aan 16km/u gemiddeld heb gelopen. Faire tijd na zo'n wedstrijd en hopelijk brengt het me iets op in september op de halve. Want ik merk vooral dat ik snedigheid van het kortere werk tekort kom. Maar das voor oktober en later.