De maand mei ligt eindelijk achter ons en hopelijk kan er wat het lopen betreft terug wat regelmaat in komen vanaf nu. De laatste weken had ik het zowel mentaal als fysiek moeilijk op loopgebied met een dieptepunt deze week. Maandag nog mooie tempotraining, maar dan de dinsdag op de interval bij de BEHO-training liep het voor geen meter. De dag erna dan 6 km gaan uitlopen in de gietende regen was de "druppel" teveel. Zeker omdat ik deze winter in sneeuw en ijs ben blijven doortrainen, daarna nog in koude en wind, en nu in de regen werkt wat op het gemoed. Zeker als je niet in een goede periode zit.

Daarom met veel vraagtekens, maar met 2 dagen rust, richting Ruiselede waar een wedstrijd uit het Molenlandcriterium op de agenda stond. Gelukkig kiezen ze daar voor een ongewone 6 km als hoofdafstand. Voor mij was het ook een test met de interclub piste die binnen 2 weken op het programma staat. Zowel om mijn wedstrijdschoenen nog een te testen (zie post na Torhout) en of een forfait zich niet opdrong.
Aan de start een ongeziene 165 deelnemers voor deze kermisloop. Enkele jaren terug liep ik hier nog samen met een handvol lopers. Ook veel Beverhouters aan de start trouwens !

Het plan was toch terug om met een 2e of 3e groep onderweg te gaan, maar ook om te zien hoe ik de eerste 3km zou verteren (zie 3000m piste). De snelle start kon ik goed verteren, doch echte groepjes waren er niet ontstaan. Het was vooral een lang lint en ieder voor zich. Qua jus in de benen mocht ik niet echt klagen en aan 2.5km ging ik toch mogen pompen voor een eindschot, maar denk wel dat dat nog mogelijk zou zijn. Ik kwam dan ook door in km-tijden van 3:12/3:22/3:30, waardoor ik mag hopen op een tijd onder de 10 minuten op de piste, los van een tactische wedstrijd. De volgende km's bleef ik hangen op 3:32/3:29/3:31 waardoor er dus niet echt verval in zat. Qua plaatsen in de wedstrijd bleef alles gelijk en door de gedubbelde lopers was het niet eenvoudig richting eindmeet. Ik weet dus niet meer of ik mijn voorganger nog zou kunnen pakken, daar het vooral zaak was om goed te zig-zaggen.

Persoonlijk was deze wedstrijd vooral goed om het vertrouwen wat op te krikken en fysiek en mentaal een nieuwe start te nemen. Voor het eerst bleef ik ook Dirk Lannoo voor wat ook een waardemeter is. In de eerste crossen was hij veel te snel, op het PK kon ik 3/4e wedstrijd met hem mee, in Torhout verloor ik nipt de spurt van hem. Deze keer bleef ik hem goed voor, ook omdat een 6 km (cross-afstand) me wel ligt. Eigenlijk zou ik wat meer 5km wedstrijden moeten lopen op de weg (of piste), but you can't have it all.
Volgende week sta ik dan ook aan de start in Tielt, waar ook de voetballende zonen eens mee zullen lopen.

 
Na een paar weken schipperen terug een nieuwe start genomen met de wedstrijd in Maria-Aalter. De maand mei was een drukke gezinsmaand (lees : nog drukker als anders) en het lopen stond op een laag pitje. Nu ook de plechtige communie erop zit kan ik op pinstermaandag een nieuwe start nemen, zowel fysiek als mentaal. Ondertussen ging ik ook op voedingsadvies bij Running And More maar daar kom ik binnenkort wel eens op terug.
De wedstrijd in Maria-Aalter had ik vorig jaar ook gelopen en werd er toen 4e. Een kleinere jogging dus waar er 4 "vierkante rondes" op het programma stonden. Bij de start zag ik reeds dat het podium gekend was (oa Bart Bleyaert en ploegmakker Timothy) en gezien mijn laatste weken ging ik resoluut voor het 2e groep. Na de start kreeg ik enkel een JC Aalter-atleet mee die ook vorig jaar enkele rondes met mij mee liep. Ik had wat moeite om te startsnelheid op te pikken ook al ging het niet super snel bij ons (3:30). Vanaf km 2 kon ik voor het eerst overnemen maar ging er dan wel ook dadelijk van door. Zo liep ik reeds vroeg in de wedstrijd volledig los en moest ik zelf mijn snelheid wat zoeken. De snellere stukken had ik goede benen, enkel op een zwaardere strook verloor ik wat seconden. Ondertussen zag ik dat uit de kopgroep van 4 mijn ploegmakker James had gelost en ik dichter kwam. Halfweg de wedstrijd had ik hem te pakken en ging erop en erover. Zo liep ik terug in 4e stelling op mijn eigen tempo zonder voor of achter te kijken.
Op het einde van de voorlaatste ronde kwamen we terug op de zwaardere strook en begon het gebrek aan trainigskm's zich te voelen. Ik kreeg dan ook steken en diende hiermee nog een volledige ronde van 2.6 km af te leggen. Na nog een versnelling lager te gaan kon ik op duurloop-tempo de wedstrijd uitlopen. Dit een handvol seconden trager dan vorig jaar, maar toen liep ik één van m'n sterkste wedstrijden van jaar.

Gematigd tevreden dus na afloop na een logische prestatie. De snelheid en kracht zit momenteel nog goed, de komende weken moet ik terug het aantal km's wat opschroeven (vooral van de langere duurlopen) en dan kan ik het terug een volledige wedstrijd volhouden. Nu volgen 4 trainingsweken richting de 10 km op de Nacht van Vlaanderen in Torhout. Daar wil ik revanche na vorig jaar en mijn 35:34 van vorige maand bevestigen. Komende weken staan er wel iedere keer trainingswedstrijden op het programma.