Vorig jaar liep ik hier naar het podium op de jogging, maar dit jaar stonden er op de prestatieloop punten te pakken voor zowel het Houtlandcriterium als voor het Molenland. De wedstrijdomstandigheden bleken wel zwaar te worden met een selectief parcours (lang stuk vals plat) plus toch wel een stevige wind.

Echter na Ruiselede kwam ik met de goede vorm aan de start en tijdens de opwarming bleken de benen mee te willen. Nadat ik in Jabbeke terug in competitie trad en in Zwevezele niet voluit ging, was ik eigenlijk wel serieus op revanche belust wat het Houtlandcriterium betreft. Na de start was het dan ook zoeken naar de goede groep. Ik kwam eigenijk redelijk vlug in de goede groep terecht met lopers die net die fractie vlugger zijn. Ik zette me toch mee aan kop van een lang lint. Hier en daar kwamen we dichter maar de groep ging nog niet echt vast.  Gezien de goede benen ging ik eigenlijk vol door zonder echt om te kijken, want ik had een goed ritme vast.
Na de eerste ronde viel ik dan ook vlug alleen maar kon wel naderen op het groepje van Charline Vanneste. Ik wist dus dat het tempo goed zat. Veel lopers werden er niet ingehaald maar ik kon wel steeds naderen.
Na halfweg koers zat ik nog steeds goed, maar door me te concentreren op de wedstrijd voor me wist ik niet wat er zich achter me afspeelde. Tot in de 3e ronde halfweg op het hellend stuk ik plots een leger achter me hoorde naderen. Bij het omzien zag ik een grote groep van toch wel 15 man naderen. Ik zette me in een fractie opzij en liet hen terug komen. Want het was de groep van in het begin van de wedstrijd met de lopers die net die fractie sneller zijn... Doordat we net op het hellend stuk zaten met wind op kop viel de groep wel uiteen na enkele honderden meters. De helft van de groep ging er dan ook vandoor. De vierde ronde viel ik terug alleen maar kon het tempo nog redelijk houden. Naar het eind van de wedstrijd kon ik zelfs terug wat naderen en finishte dan ook tevreden.

Als voetballer was ik een verdediger pur sang, als loper hou ik het liever offensief. Met die benen zat er met een meer behoudende tactiek wss meer in, maar ik heb toch mn revanche beet. Nu op verlof met de kinderen, Koekelare en Bekegem lopen om dan hopelijk begin augustus in Oostkamp aanval te doen op mn 10 km PR.

Volgende wedstrijd : zaterdag 9 ju
 
Na Watewy-loop zat ik met een dubbel gevoel. Ik had een goede wedstrijd achter de rug, maar dat werd niet vertaald in de uitslag. Het gaf in ieder geval de aanzet om de komende 2 weken nog eens te pieken. De intervals werden vervangen door trage duurlopen en op weegschaal zat ik eigenlijk terug aan m'n wintergewicht. Als veelvraat en koekiemonster nog eens inspanning geleverd en in 2 weken tijd 2 kilo eraf.
Vorig jaar na Ruiselede gezegd om er nooit meer terug te komen. Matige organisatie (zowel tijdens als achteraf !). Blijkbaar was ik niet de enige met dat gedacht want amper 50 deelnemers op de 10 km. Ik was eigenlijk half verplicht deel te nemen om punten te sprokkelen voor het criterium. Alhoewel ik avond ervoor eigenlijk maar al te graag op de Nacht in Torhout had gelopen.
Fysiek dus scherp aan de start en gezien geringe opkomst me naast Geert Frickelo geposteerd. Hij is laatste maande stuk rapper dan mezelf maar nu geen keuze om goede wedstrijd te lopen. De toppers voor ons kozen het hazepad en wij zonderden ons direct af van de rest. 1 loper haakte nog aan in ons zog, maar buiten een stukje windop waar ik hem de kop opdrong volgde hij. Geert en ik liepen zij aan zij ronde 1 en 2. Ik voelde me nog steeds top maar had schrik om te lossen en daardoor ook die andere loper voorbij te zien komen.  Door ons strak tempo moest hij echter na halfweg koers de rol lossen. Zelf moest ik Geert een meter prijs geven zonder zelf te breken. In laatste ronde (waar we dan zelf op plaats 6 en 7 liepen) zagen we echter Alexander Eggerick kraken. Hij is op terugweg na blessure, want eigenlijk is hij normaliter stukken rapper. Geert kon hem echter nog voorbij snellen, ikzelf nam ook de kop over maar kon hem niet eraf lopen. In spurt geen schijn van kans natuurlijk.
Echter zeer tevreden van mn wedstrijd en die 2 kilo minder gaven me een heel goed wedstrijdgevoel. Volgens GPS Geert Frickelo was wedstrijd 10.4 km lang en liep ik een 15.65 gemiddeld. Net als vorig jaar terug een misleidende "officiële" uitslag. Nu goede gevoel nog doortrekken tot Egem...

Volgende wedstrijd : Saladekermisloop Egem : zaterdag 25 juni
 
 
Na de 2 wedstrijden voor het Houtlandcriterium kon ik zondag toch met een goed gevoel vertrekken richting Tielt.  Deze wedstrijd liep ik in 2009 als debuut in het stratenloop-circuit in een tijd van pakweg 51 minuten. Het enige wat ik me herinner is dat het een lastig parcours was, waardoor ik vorig jaar voor de korte afstand koos.
Dit jaar echter voor het volle pond gekozen al viel bij aankomst de omstandigheden toch wat tegen. Het was nog steeds laf weer en er stond toch wel een behoorlijke tegenwind net op het stuk vals plat. De benen voelden echter goed aan.
Na de start kwam ik goed weg en vond direct het gepaste groepje met oa Gwendoline Dedeyne. Dit leek me het goede tempo en het is bij vrouwen ook altijd leuk meegenomen dat ze een constant tempo houden de wedstrijd door. Want het jojo-spelen en tussenversnellingen in een wedstrijd liggen me niet. De eerste ronde van de 4 kwamen we naast elkaar door en had ik net zicht dat we toch een 8-tal op sleeptouw aan het nemen waren. Het tempo voelde goed aan maar oa op het stuk dolomiet in het park en het stuk vals plat werd duidelijk dat ik extra op het gas moest drukken.  Ondertussen viel onze groep meer en meer uiteen. Na doorkomst van 2e ronde moest ik als laatste ook de rol lossen bij Gwendoline op een lastig stuk. Jammer dat vals plat omstandigheden me niet echt liggen ipv de grote molen op polderwegen, want ik had echt goede benen.
Net voor ik de rol moest lossen waren we ondertussen wel al genaderd op een groep voor ons van een 5-tal die ik in de loop van de 3e ronde kon vervoegen. Hier wisselden de posities wel vaak en op het eind van deze ronde gingen er terug 2 van door.  In laatste ronde kon ik stand houden samen met een thriatleet en kon ik m'n tempo houden met nog kracht in de benen.

Ik eindigde de wedstrijd als 21e heer in 38:41 en deed een goede zaak voor het criterium, enkel de 15.05 gemiddeld weet ik niet te plaatsen (ook bij gebrek aan gps-horloge met oa tussentijden en gemiddelden).  Maar op een vlak parcours was dit zeker boven de 15.50 waard en dit loopgevoel van Tielt wil ik deze zomer nog eens ergens verzilveren.
Picture
 
Vrijdag na een zware werkdag vertrokken naar Zwevezele. Op weg naar de plaats van gebeuren kon je de strakke wind al opmerken en om 18u was het nog steeds 26 graden. De ideale omstandigheden dus ... om in het rood te gaan of de hamer tegen te komen. Zeker na de wedstrijd van woensdag en het toch wel pittige parcours in Zwevezele.
Bij de start iedereen laten passeren en in trainingsmodus vertrokken. Na een dalende strook na de start ging het in de wijken terug bergop met een stuk off-road door het stadspark. 4 rondes van +/- 2.5 km stonden er te wachten en heb ze eigenlijk allemaal aan een tempo van 14.65 km/u afgelegd en nergens in het rood of overdrive geweest.
Na de wedstrijd had ik dan ook een beter gevoel dan vooraf en was het precies of de wedstrijd van woensdag eruit was gelopen. Vandaag voelen de benen ook al terug fris aan om dan morgen in Tielt (waar we ongeveer zelfde parcours krijgen als in Zwevezele) hopelijk niet te ontgoochelen.

Volgende wedstrijd : zondag 5 juni : Watewyloop Tielt
 
Na 5 weken zonder competitie staat er deze week een drieluik te wachten. Met op woensdag en vrijdag wedstrijden van het Houtlandcriterium en zondag de Watewyloop van het Molenland.
Van deze 3 afspraken heb ik eigenlijk zondag in Tielt met stip genoteerd waardoor het wat wikken en wegen is om de week in te delen.
Woensdagavond stond ik dan ook aan de start in Jabbeke om het competitieritme wat op te pikken.  Aan de start de gekende gezichten van het criterium maar deze keer liet ik na het startschot begaan en koos rustig mijn plaats. Gezien het direct een 12km parcours was had ik schrik om mezelf terug op te blazen gedurende de 5 rondes. Maar integendeel heb ik eigenlijk een vrij constante wedstrijd gelopen van begin tot einde, aan natuurlijk een lager tempo dan gewoonlijk. De collega's waarrond ik normaliter loop zag ik allen iets voor mij lopen naar het einde van de wedstrijd toe maar de jump kon en wou ik niet wagen.  Het loopgevoel was dus best ok, het resultaat en plaats in het criterium iets minder.
Vrijdag in Zwevezele wil ik er een training van maken met waarschijnlijk 2 rondes om op te warmen en laatste 2 rondes aan wedstrijdtempo. Zondag in Tielt zijn er dan ook geen excuses en wil ik van de start mee gaan in een hoger tempo en aanvallend lopen. Zien wat er mogelijk zal zijn ...

Volgende wedstrijd : vrijdag 3 juni : Zwevezele