De eerste grote wedstrijd van het jaar stond op het programma. Vorig jaar liep ik in Kortemark de 20 km, maar nadat ik toen ook reeds de halve marathon van Cadzand liep vond ik het verval en het gebrek aan snelheid in de maand maart te groot. Daarom bouw ik dit jaar via kortere wedstrijden de vorm op richting eerste doel : Damme-Brugge-Damme 10 km.

Na goede repetities in Deinze en Ursel stond ik met vertrouwen aan de start. In Deinze liep ik mezelf in het rood waardoor het verval na 2 km veel te groot was. In Ursel daarentegen liep ik achteraf gezien de perfecte wedstrijd : rustige start, via versnellingen naar voren en dan via 'grote foulé' de snelheid behouden. In Kortemark wou ik dus absoluut het scenario van Deinze vermijden. Laat ons met de deur in huis vallen : dit is niet echt gelukt...
Voor de top-10 stonden er mooie prijzen te wachten en ook de club AVR was sterk vertegenwoordigd waardoor ik dus heel sterke bezetting aan de start stond.  Na de opwarming voelden de benen goed en bij de start was ik goed weg. De eerste 600 meter zijn echter een afzink richting centrum waardoor ik toch diep aan het gaan was ondanks dat ik pas in 30ste positie liep. Tja, wat moet je dan doen... Nog verder laten uitzakken of doorzetten. Laatste keuze dus gemaakt en eerste kilometer kwam ik door in 3:06. Een absoluut PR in een wedstrijd maar dus ook veel te snel. Daarna kwam echter een redelijk geaccidenteerd parcours met trottoirs op en af, stukken door gras om hoeken af te steken, deels grintweg, etc.  Een heel snel parcours was hier dus duidelijk niet aan de orde.  Ik kon mijn plaats verzekeren rond positie 20 en bleef na 2 km op een 10-tal meter hangen van een heel sterk groepje. Dit kon ik vasthouden tot na km 4, maar laatste lijn was terug flink vals plat en kon ik niet meer aanzetten.  Ik eindigde de 5 km (op de kop 5 km volgens Garmin) na 17:37. Qua tijd had ik gedroomd van iets lager te zitten in de 17 minuten, maar met gemiddelde snelheid boven de 17km/u mag ik achteraf niet klagen. Kilometertijden waren 3:06/3:29/3:39/3:37/3:37.

Toch heb ik een onvoldaan gevoel omdat ik nergens mijn grote foulé kon bovenhalen en mijn vooropgestelde tactiek er totaal niet uit kwam. Nu
3 weken flink doortrainen richting laatste test Eernegem om dan in Damme er echt te staan.
 
Mijn vorige bijdrage had eigenlijk de prijsuitreiking van het Molenlandcriterium moeten zijn, maar de plotse sneeuwval op diezelfde avond gooide roet in het eten. En laat 'sneeuw' nu net het thema zijn van de afgelopen weken. De kou deert me niet als avond-loper, want in januari iedere week mijn 55 km kunnen lopen wat voor deze periode lekker is. Maar de sneeuw en bijhorende gladheid zorgde er de afgelopen 2 weken voor dat ik van 5 à 6 trainingen per week terugviel naar amper 2 per week.
Vandaag in Ursel wou ik absoluut nog een wedstrijd meepikken en door de mindere trainingen besloot ik om voor de 10 km te kiezen in tegenstelling tot de 5 die ik eind vorig jaar daar liep.
Het werd een warme namiddag met temperaturen van -1° wat dus meeviel na hetgene we al kregen, maar ik kreeg toch die oe en de a's achter me aan (vooral van de vrouwen hehe) toen ik in short en tshirt naar de start liep. Als ik op het werk soms iets uit de vriezer moet halen bij -21° ben ik dus wel iets gewoon. Ik ben sowieso een zweter en handschoenen kan ik na paar kilometer ook niet meer verdragen, enkel armstukken gingen vandaag wel van pas komen door de snijdende wind.
De wedstrijd dan ... na het startschot was ik goed weg zonder in het rood te gaan. Ik kwam dan ook aan de staart in het 2e pelotonnetje terecht maar na paar tussenversnellingen kon ik snel opschuiven. Ondertussen kwam ik in het eerste peloton terecht waar ik na km 2 er ook vandoor schoof. Wel dient gezegd te worden dat het parcours werd hertekend en de passage in het bos geschrapt werd. Door de kuitenbijter die Urselberg is werd het er wel niet bepaald makkelijker op, maar met de 100% asfalt was ik wel meer dan tevreden. Zo ook over het vervolg van mijn wedstrijd, want kort na halfweg kwam ik moederziel alleen als 3e door. Thybo Demeester als leider in de 10km wedstrijd ver voorop, en een 15 km deelnemer als 2e. Waar ik steevast vreesde om stil te vallen kon ik mijn tempo goed onderhouden. Enkel bij 3/4'de wedstrijd kon ik bij valsplat omhoog mijn grote molen niet meer ronddraaien en halveerde mijn pas. Gelukkig kon ik na het laatste keerpunt in de afzink, maar wel met windop, terug mijn pas bovenhalen en richting finish snellen. Zonder nog te worden ingehaald en zelfs mijn voorsprong te hebben uitgebouwd.
Met een gemiddelde van boven de 16 per uur bij een 9.2 km was dit een meer dan geslaagde test na de frustrerende trainingsweken vd afgelopen 14 dagen. Als ik kan blijven doortrainen en afbouwen naar mijn doelwedstrijden moet ik dit jaar een belangrijke stap voorwaarts terug kunnen maken. We gaan er alvast voor.

Volgende wedstrijd : Kortemark loopt 5 km